Hjem | Om firmaet | Innhold | Kontakt | English

TLA Consulting
Pb 364
1702 Sarpsborg
Mob 95776642
tr-lan-a@online.no

Forskning og innovasjon - Næringsliv

Horizon 2020 er EUs program for forskning og innovasjon (les mer). Her kan små og mellomstore bedrifter få finansiell støtte til egne innovasjonsprosjekter gjennom et spesielt SMB-instrument.

Prosjekteksempler fra tidligere rammeprogram for forskning

Forskningsutførende virksomheter har stått for størstedelen av den norske næringslivsdeltakelsen i EUs forskningsprogrammer. Men også bedrifter og bransjeorganisasjoner som er avhengig av andres forskning har vært med i mange prosjekter - to av dem omtales nedenfor.


FJERNING AV MALING OG RUST   (DISBOND)
Fjerning av maling og rust på ståloverflater ved hjelp av sandblåsing og høytrykkspyling innebærer alvorlig helserisiko (silikose). Den norske bedriften Jak. A. Alveberg tok derfor sammen med Teknologisk Institutt initiativet til et prosjekt for å få fram ny og bedre teknologi basert på induksjonsvarme. I partnerskap med en britisk forskningsinstitusjon og bedrifter fra Sverige, Spania, Italia og Storbritannia ble det gjennom prosjektet DISBOND laget en prototype. Teknologien er senere patentert i nærmere 50 land, og utvikles stadig videre. Den er solgt til kunder både i og utenfor Norge. Bruksområdet omfatter fjerning av maling i olje-/gassrør og av gummibelegg i vann-/ kjemikalietanker. (CRAFT-prosjekt fra 5. rammeprogram; Kilder: Norges Forskningsråd og CORDIS).

MINDRE SUKKER OG MER FIBER I JUICE   (LOWJUICE)
Prosjektet LOWJUICE skal finne ut hvordan juice med 50% mindre sukker og økt fiberinnhold kan fremstilles vha enzymatiske prosesser. Næringsmiddelbedriftenes Landsforening (NBL) er koordinator og Matforsk fagansvarlig for prosjektet. Lerøy Fabrikker AS sammen med forskningsinstitusjoner og næringsmiddelsindustri fra Spania, Danmark, Tyskland, Hellas, Israel, Tyrkia og Storbritannia utgjør resten av partnerskapet. Prosjektet valgte å begynne med eplejuice, og det gjelder å finne fram til egnede eplesorter i de forskjellige land. På grunn av ulike sorter og dyrkingsforhold er det f.eks. langt mer syre i norske epler enn i epler ved middelhavslandene. Det vil bli utført forbrukerundersøkelser som rangerer både juicen som finnes på markedet i dag og den nye juicen som testes ut. (COLLECTIVE-prosjekt fra 6. rammeprogram; Kilder: Norges Forskningsråd, Matforsk og NBL).