European Court of Justice

EU-domstolen, Grand Chamber
Foto: Wikimedia Commons

Stort nederlag for Kommisjonen i EU-domstolen

Av Tron Lande Andersen 16. mai 2025

I en kjennelse avsagt av EU-domstolens underrett (the General Court) 14. mai 2025 tapte EU-kommisjonen på alle punkter i søksmålet som Maria Stevi, journalist i New York Times, og avisen hadde anlagt for å få annulert Kommisjonens vedtak om å nekte innsyn i tekstmeldinger mellom kommisjonspresident Ursula von Leyen og Pfizer-direktør Albert Bourla.

Tekstmeldinger om vaksinekjøp for milliarder av Euro
Saken gjelder tekstmeldinger om kjøp av Pfizers Covid-vaksine som ble utvekslet mellom 1. januar 2021 og 11. mai 2022, kontrakter verdt milliarder Euro.

Maria Stevi ba 11. mai 2022 Kommisjonen om innsyn i tekstmeldingene. Kommisjonen svarte at det ikke fantes slik dokumentasjon Stevi ba om, og at forespørselen hennes derfor ikke kunne imøtekommes. Etter nye forespørsler og avslag saksøkte så Stevi og New York Times Kommisjonen med krav om at vedtaket om innsynsnekt skulle annuleres.

Det har vært reist spørsmål om hva som egentlig foregikk. VG refererte 14. oktober 2022 en NTB-melding om at EUs felles påtalemyndighet hadde åpnet etterforskning av EU-kommisjonens anskaffelse av corona-vaksiner.

EU-traktat gir rett til innsyn i Unionens dokumenter
Artikkel 15 (3) i traktaten om den europeiske unions virkemåte (TFEU) gir EU-borgere og enhver fysisk eller juridisk person som er bosatt eller har sitt forretningskontor i en medlemssatat rett til innsyn i dokumenter fra Unionens institusjoner, uansett medium.

Rettens vurderinger
Retten gav Stevi og New York Times medhold på alle punkter:

- Kommisjonens anførsler om saksøkers adgang til søksmål og mangelfull presentasjon av bevismateriale ble avvist

- Retten anser det godtgjort at det faktisk eksisterte tekstmeldinger

- Retten mener Kommisjonen ikke har gitt gode nok forklaringer på hvordan det er lett etter tektsmeldingene og hvorfor de ikke er funnet

- Saksøkerne gis medhold i at det var lovstridig av Kommisjonen å nekte innsyn i tekstmeldingene og at vedtaket om dette derfor annuleres

- Kommisjonen må betale saksøkers utgifter

Dommen kan ankes
Kommisjonen har frist på 2 måneder for eventuell anke.