Ursula von der Leyen

Kommisjonspresident Ursula von der Leyen taler i Europaparlamentet 27. november 2024
Foto: European Commission/Skjermbilde

EU følger opp Draghi-rapporten med et "Kompass for konkurransedyktighet"

Av Tron Lande Andersen 4. januar 2025

Mario Draghi presenterte sin dystre rapport om Europas manglende konkurransedyktighet for Europaparlamentet 17. september 2024. Kommisjonen skal følge opp hans anbefalinger ved hjelp av et kompass for konkurransedyktighet. Det er grunn til å spørre om kompasset er godt nok kalibrert.

Von der Leyen talte til Europaparlamentet før hennes nye kommisjon ble godkjent
Ursula von der Leyen presenterte kommisjonsmedlemmer og arbeidsprogram i parlamentet 27. november 2024. Etter debatt ble så "Von der Leyen II"-kommisjonen godkjent med 370 "ja"-stemmer. 282 stemte mot og 36 parlamentsmedlemmer avsto.

"Kompass for konkurransedyktighet" blir rammen for kommisjonens arbeid fremover
Von der Leyen sa i talen at kommisjonens første større initiativ vil være et såkalt kompass for konkurransedyktighet. Det blir en oppfølging av de tre hovedpillarene Draghi anbefalte for å styrke unionens konkurransedyktighet:

1. Tette innovasjonsgapet til USA og Kina
Forskning og innovasjon, vitenskap og teknologi skal være fundamentet for den økonomiske utviklingen. Investeringene skal økes, småbedrifter og nyforetak skal trives.

2. Samordnet plan for avkarbonisering konkurransedyktighet
The European Green Deal (Det grønne skiftet) skal og må videreføres. For å få til det må EU være mer "smidig" (agile) og være flinkere til å "bistå" (better accompany) folk og næringsliv underveis. Et viktig tiltak blir fremleggelsen av The Clean Industrial Deal i løpet av den nye kommisjonens 100 første dager.

3. Forsterke unionens økonomiske sikkerhet
For sterk avhengighet (av andre) kan raskt medføre sårbarhet. Derfor er stabile og sikre forsyningskjeder viktig. Unionen har betalt prisen for legge sin fremtid i hendene på en enkelt leverandør, og skal ikke gjøre samme feil en gang til.

KOMMENTAR
Kompasskursen kommisjonen vil følge tyder på at kompasset ikke er godt nok kalibrert. I stedet for styrket konkurranseevne vil resultatet kunne bli det motsatte.

Draghi peker på at bedrifter i EU nå betaler 2-3 ganger mer for strøm en konkurrenter i USA og Kina. Konkurransefordelen som ikke minst Tysk nærlingsliv lenge har hatt gjennom rimelig energitilførsel fra Russland, er tapt. Det er EU i stor grad selv skyld i, selv om Russland har bidratt.

Draghi peker i sin rappport på at felles plan for avkarbonisering og konkurransedyktighet er risikofylt, og kan få motsatt effekt hvis det mislykkes. Han mener også det kan ta lang tid før folk får oppleve fordelene ved avkarbonisering og rimelige, rene energikilder.

Men Kommisjonens kompassnål bryr seg ikke om Draghis advarsel. Den peker rett mot unionens ufravikelige vekststrategi - Det grønne skiftet.