Fra Ankerfjella i Aremark

Fra Ankerfjella i Aremark, som er truet av vindkraftutbygging
Foto: Tron Lande Andersen

Inngrepsfrie naturområder ødelegges av vindkraft

Av Tron Lande Andersen 19. september 2024

Vindkraftanlegg ødelegger norske inngrepsfrie naturområder. Sterke kapitalkrefter står bak vindkraftindustrien, og utbyggerne har mange støttespillere. Men tilhengerne av bevaring har til nå likevel klart å vinne fram mange steder.

Hva er inngrepsfrie naturområder?
Inngrepsfrie naturområder i Norge (INON) er definert som områder som ligger minst 1 km fra "tyngre tekniske inngrep" (veier, jernbane, energianlegg, regulerte vassdrag mm). Områdene er delt i 3 kategorier:

1. Inngrepsfri sone 2: 1 - 3 km fra tyngre tekniske anlegg

2. Inngrepsfri sone 1: 3 - 5 km fra tyngre tekniske anlegg

3. Villmarkspregede områder: mer enn 5 km fra tyngre tekniske anlegg

Hvorfor er inngrepsfrie naturområder viktig?
Sigmund Hågvar har i boken Norsk naturarv - våre naturverdier i internasjonalt lys (utgitt 2001) beskrevet verdien av inngrepsfri natur (utdrag):

I reiselivssammenheng etterspørres urørt natur i økende grad. Mange kommer hit for å gå lange turer i ekte, upåvirket natur. I en Gallup-undersøkelse fra 1993 svarte over 90 prosent av utenlandske turister at naturopplevelse var viktigste årsak til Norgesbesøket. En annen undersøkelse blant norske turister viste at naturens stillhet og fred var den viktigste motivasjonsfaktoren for å gå på tur. For mange har det også stor verdi å vite at store, intakte naturområder finnes og er tilgjengelige.

Fravær av sivilisasjon krever imidlertid store arealer.

Villrein og mange andre dyrearter har problem med å overleve dersom naturen blir for mye oppstykket. Store inngrepsfrie områder er også verdifulle for forskere.

Inngrepsfri natur i Norge blir stadig mindre
Norges 24 nasjonale klima- og miljømål er fordelt på områdene naturmangfold, kulturminner og kulturmiljø, friluftsliv, forurensing, klima og polarområdene. Utviklingen måles ved hjelp av 82 indikatorer. Utvikling i areal av inngrepsfrie områder er en av indikatorene innenfor området Naturmangfold. Status for denne indikatoren er i følge Miljødirektoratet Dårlig (de to andre statustilstandene som brukes er God og Middels) - arealet med inngrepsfri natur reduseres stadig i Norge. Siden 1900 har de villmarkspregede naturområdene blitt redusert fra halvparten av landarealet til ca. 11,2 prosent i januar 2023.

Lavlandsfylkene Akershus, Østfold og Vestfold har praktisk talt ingen villmarkspregede områder igjen. I Østfold finnes det kun noen mindre inngrepsfrie områder i kategori 1 (minst 1 km fra tyngre tekniske inngrep). Disse ligger for en stor del i Aremark kommune, og trues nå av vindkraftanlegg.

Norges mangelfulle vern av inngrepsfrie naturområder er påpekt av OECD i Environmental Performance Reviews 2022. OECD skriver i oppsummeringen bl.a.:

Despite progress in many areas the country still faces multiple challenges, including sustainable consumption patterns and biodiversity protection. The review provides 30 recommedations to help Norway improve environmental performance, with a special focus on sustainable land use and biodiversity management.

Det grønne skiftet ødelegger verdifulle naturområder
Med "klima" og et oppblåst kraftbehov som rambukk kjemper kapitalinteresser for mer utbygging av (subsidiert) vindkraft. Og de har mange sterke støttespillere på Stortinget, i regjeringen og i de politiske partiene.

Kommuner med svak økonomi fristes til å ofre inngrepsfrie naturområder for inntekter fra vindkraft. I "Kraftløftet" samarbeider LO, NHO og Olje- og energidepartementet om tiltak "som skal sikre norske forbrukere og næringsliv tilgang på nok fornybar kraft".

Stilt opp mot dette kan bevaring av inngrepsfri natur virke vanskelig. Men fortsatt har kommunene mulighet til å si nei til utbygging. En del gjør også det, ofte med påtrykk fra Motvind og naturvernorganisasjoner. Enkelte politiske partier er mot vindkraft på land, noen også mot vindkraft til havs. Av og til sier imidlertid også "ja"-partier nei lokalt og i flere kommuner (bl.a. Sørfold og Indre Østfold) har et enstemmig kommunestyre sagt nei.

EUs reviderte Fornybardirektiv vil gjøre kampen mot vindkraft vanskeligere, bl.a. ved å begrense eller frata kommunene muligheten til å stoppe utbygging. Det er derfor viktig å hindre at dette direktivet inntas i norsk lovverk.