Tankepolitiet

Emblem for tankepolitiet
Foto: Wikimedia Commons

EU vil kontrollere internett

Av Tron Lande Andersen 15. juli 2024

Digital Services Act (DSA) - EUs omfattende regelverk for internett skal gi rammer for tryggere og mer transparent nettbruk. Det kan være positivt, forutsatt at bestemmelsene ikke medfører sensur og siling av ytringer og informasjon. DSA ble vedtatt i 2022 som en forordning, og er en oppdatering av the Electronic Commerce Directive fra 2000.

Mediene må selv sørge for at innholdet de formidler ikke bryter regelverket
DSA retter seg mot ulovlig innhold, transparent reklame og desinformasjon. Sosiale medier som tilbyr tjenester til brukere i EU blir pålagt å kontrollere at innholdet på plattformene ikke er i strid med bestemmelser i DSA. Dette gjelder uavhengig av om mediet er etablert i EU. Virksomheter som bryter reglene risikerer bøter opp til 6% av årsomsetningen.

EU-kommisjonen kunngjorde i april 2023 en liste med 19 plattformer som måtte forholde seg til DSA-regelverket fra 25. august 2023. Dette er store plattformner med mer enn 45 millioner brukere i EU, bl.a. Booking.com, Facebook, Instagram, TikTok, Wikipedia, X og YouTube.

Sensur forkledd som beskyttelse av demokratiet
Særlig forbudet mot å formidle skadelig desinformasjon legger til rette for ytringssensur og informasjonskontroll. Hvem skal bedømme hva som er desinformasjon? Det er all mulig grunn tik å tro at dette opplegget vil ramme kritikk av makthaveres oppfatninger og virkelighetsbeskrivelse, og dermed undergrave meningsutveksling som et demokrati er avhengig av.

EU ba IT-selskapene stoppe "deepfakes" før parlamentsvalget
Google, Facebook, X og fem andre selskap ble før valg av nytt EU-parlament i 2024 bedt om å redegjøre for hvordan de skulle identifisere russisk påvirkning av valget. Bakgrunnen for henvendelsen kan godt ha vært meningsmålinger som viste at EU-kritiske "ytre" høyre partiene ville gjøre et godt valg. Dette minner jo om "Russia collusion" ved presidentvalget i USA i 2016 - en collusion som viste seg å være rent oppspinn.

Elon Musk forteller om hemmlig sensuravtale
Elon Musk skrev nylig på X: "EU-kommisjonen tilbød oss en ulovlig, hemmelig avtale. Hvis vi sensurerte ytringer i det stille uten å si det til noen, ville de ikke bøtelegge oss. De andre plattformene godtok den avtalen. X gjorde ikke det."

Michael Schellenberger kommenterer Musks opplysninger om hemmelig deal
Michael Schellenberger har lagt ut en lengre kommentar på X om Musks opplysninger. Han advarer under overskriften "The totalitarianism we warned of is happening" på det sterkeste mot sensurvirksomheten som EU er i ferd med å etablere. Schellenberger var en av journalistene/forfatterne Musk brukte til å gjennomgå twitter-materiale - the "Twitter files", og som viste at det hadde vært samarbeid mellom twitter og myndigheter om innholdskontroll på plattformen.