Hjem | Om firmaet | Innhold | Kontakt | English

TLA Consulting
Pb 364
1702 Sarpsborg
Mob 95776642
tr-lan-a@online.no

Interreg utenfor Europa

De franske oversjøiske regionene Guadeloupe, Fransk Guiana, Martinique og Réunion er sammen med Azorene, Madeira og Kanariøyene EUs ytterste (outermost) regioner. Kommisjonen sier i en meddelelse høsten 2008 at disse har et stort potensial for å være innovative på områder som energiforsyning, mat og jordbruk, oceanografi, marine økosystemer, astrofysikk og klima. De skal ikke betraktes som problemregioner, men sees som "skjulte skatter" og aktiva for unionen. Programmer innenfor Europeisk territorielt samarbeid vil være viktige tiltak i utviklingsarbeidet, og prosjektpartnere fra ikke-medlemsland vil kunne få særskilt støtte fra EU.

Det indiske hav er et transnasjonalt program der Réunion samarbeider med naboland - særlig da Komorene, Seychellene, Madagaskar og Mauritius. Prioriterte oppgaver er bærekraftig utvikling og miljø, regional og økonomisk integrasjon, sosial utvikling og internasjonal solidaritet.

Karibien omfatter Guadeloupe, Fransk Guiana, Martinique, St Barthelemy, St Martin og naboland i regionen. Det er et felles program for transnasjonalt, cross-border og interregionalt samarbeid. Cross-border aspektet omfatter den karibiske øyrekken, mens det transnasjonale samarbeidsområdet er langt større og omfatter alle land som grenser mot det karibiske hav. Aktuelle prosjekttema er kommunikasjon, innovasjon, bærekraftig turisme, avfallsbehandling, naturvern, utdanning, helse og administrativ kompetanse.

Amazonia er et cross-border program der Fransk Guiana samarbeider med Surinam og Amazonas-statene Amapa, Para og Amazonas i Brasil. Det skal fremme utvikling av økosystemer, styrke regionens turistappell og lokal produksjon og også oppmuntre til utvikling av felles forskningsprogrammer og nettverk for utdanning og kulturaktivitet.

Kilde: European Commission