Hjem | Om firmaet | Innhold | Kontakt | English

TLA Consulting
Pb 364
1702 Sarpsborg
Mob 95776642
tr-lan-a@online.no

Regionalpolitikkens globale dimensjon

EUs direktorat for regionalpolitikk har siden 2006 hatt en dialog med Kina om regionalpolitikk, og siden våren 2007 en tilsvarende dialog med Russland. Det er også etablert kontakt med Brasil. Hensikten er å fremme gjensidig forståelse og informasjon. Samarbeidet var utgangspunktet for at Open Days - EUs storsamling for regionalpolitiske aktører - i 2007 for første gang hadde en internasjonal bolk.

Et seminar under Open Days hadde dialogen med Kina som ramme, mens et annet tok opp regionalpolitikken i et globalt perspektiv. I sistnevnte var det deltagelse fra EU, Russland, Kina, Brasil, Norge, Australia, UNDP, OECD, AER og CPMR.

Oppsummeringen fra det "globale" seminaret viste til mange sammenfallende oppfatninger. For det første at globalisering skaper regionale vinnere og tapere. Det trengs derfor mer regional kontakt og integrasjon. For det andre må regionalpolitiske tiltak ha bred deltagelse fra berørte grupper - økonomiske, sosiale og frivillige organisasjoner. Strategisk og sektorovergripende planlegging er viktig. Styringen må skje gjennom et vertikalt samarbeid mellom forvaltningsnivåene.

Siktemålet med den internasjonale regionale kontakten fremover skal ikke være å eksportere løsninger. Tilnærmingene må reflektere lokale forskjeller. Hensikten vil være å fremme utviklingen av en felles samling med erfaringer og best practises.

Kilde: European Commission - Inforegio