Turbinmaleri

Vindturbin
Foto (maleri): Gabi Ihde/Wikimedia Commons

Stor motstand - 7500 høringssvar til fornybardirektivet

Av Tron Lande Andersen 24. april 2024

Energidepartementets høring av EUs reviderte fornybardirektiv fra 2023 er nå avsluttet. Pr. 24. april ettermiddag er det registrert 7502 høringssvar. Svarene fra høringsinstansene (institusjoner som har mottatt departementets høringsbrev) varierer fra de som ønsker direktivet innført så snart som mulig (som Fornybar Norge), til de som som er kritiske (som NVE, KS og Advokatforeningen) eller helt avvisende (som Motvind Norge). Langt de fleste innsendte svar kommer imidlertid fra privatpersoner som ønsker at Norge skal si nei til å ta direktivet inn i EØS-avtalen.

Direktivet inneholder bestemmelser som skal gi raskere saksbehandling av fornybar energi-prosjekter. Dette gjelder blant annet vindkraft på land. For Norge vil dette medføre store endringer i beslutningsprosess. Prisen for akselerasjonen vil være svekket demokrati, dårligere planprosesser og ødelagt natur.

På tross av at direktivet og høringen har fått liten oppmerksomhet i tradisjonelle medier har det altså kommet inn et svært stort antall høringssvar fra innbyggere rundt i hele Norge. Folkelig motstand mot myndighetenes energipolitikk er nå i ferd med å øke for alvor.

Motvind Norge arbeider aktivt for å stoppe vindkratbyggingen. Nylige uttalelser fra energiminister Aasland, leder for Fornybar Norge, Åslaug Haga, og stortingsrepresentant Nikolay viser at organisasjonen er blitt en fryktet motstander.