Kraftledning


Foto: Tron Lande Andersen

Si nei til Fornybardirektivet!

Av Tron Lande Andersen 19. april 2024

Fristen for å komme med merknader i regjeringens høring av det reviderte Fornybardirektivet er i dag. Direktivet, som anses å være EØS-relevant, inngår i EUs "Ren energi"-pakke også kalt 4. energimarkedspakke.

Norge må bruke sin reservasjonsrett og si nei til å ta det reviderte Fornybardirektivet inn i EØS-avtalen. Reservasjonsretten er en del av det handlingsrommet Norge har i forhold til EØS-avtalen. Vår stilling som viktig leverandør av energi til EU gjør at vi har et kraftig ris bak speilet hvis EU skulle true med straffereaksjoner.

For det første vil direktivet bety mer ødeleggelse av naturlandskap og artsmangfold. Stikk i strid med hva Norge har forpliktet seg til gjennom FNs Naturavtale. Det er fullstendig uakseptabelt at vi som har den mest fornybare kraftforsyningen i Europa skal ødelegge våre naturverdier på grunn av EUs overambisiøse og mislykkede energipolitikk.

Direktivet inneholder også bestemmelser om raskere konsesjonsbehandling for energiproduksjon. Dette vil svekke kvaliteten på saksbehandlingen og gjøre demokratisk medvirkning vanskeligere. Innføring av direktivet vil være i strid med en forutsetning Norge la til grunn for EØS-forhandlingene - at avtalen ikke skulle kreve endringer i avtalepartenes interne beslutningsprosess (St.prp. nr. 100 (1991-92) s. 316). Når EU-kommissær for energi, Kadri Simson, også setter tidsfrist for når direktivet skal være inntatt i EØS-avtalen er det grunn til å rope varsku.

Det er uheldig at Fornybardirektivet ikke er oversatt til norsk.