Council of the EU

Ministerrådet
Foto: Wikipedia

Kan samhørighetspolitikk gi EU mer strategisk autonomi?

Av Tron Lande Andersen 6. desember 2023

EU har i flere år diskutert hva som skal til for å gi unionen "strategisk autonomi". Begrepet er uklart og oppfatningene om hva det innebærer eller bør innebære spriker. Styrket forsvar, mindre avhengighet av import/økt selvforsyning eller satsing på konkurransedyktig eksportrettet virksomhet. Konsekvenser av Ukraina-krigen og stormaktskamp mellom USA og Kina gjør det nødvendig å tenke mer "Europe first".

I tråd med EU-tradisjon blir autonomi-tenkning introdusert på flere politikkområder for om mulig å oppnå synergi og komplementaritet. I rådsmøtet for allmenne saker 30. november 2023 diskuterte Rådet hvordan samhørighetspolitikken (Cohesion policy) kan bidra til strategisk autonomi.

Drøftingen i Rådet tok utgangspunkt i et diskusjonsnotat. Notatet peker på at globalisering/international openness har medført relokalisering av bedrifter, tap av markedsandeler i strategiske sektorer og for mye avhengighet av tredje land på områder som energi, helse, digital teknologi og mat. Andre lands subsidiering av næringsliv har gjort at bedrifter i EU ikke er konkurransedyktige. Disse utfordringene må det tas tak i. Notatet løfter frem økonomisk hjelp fra cohesion-funds til store bedrifter som et egnet virkemiddel. Disse bedriftene har størst muligheter for å skape jobber, investere i forskning og utvikling, konkurrere internasjonalt og skape utvikling både i regioner hvor de er lokalisert og i områdene rundt.

Rådsmedlemmene mente det var viktig å støtte store EU bedrifter innen strategiske sektorer, men hadde varierende syn på samhørighetspolitikken rolle i dette. Denne politikken bidrar allerede på forskjellig måte til å styrke unionens konkurransedyktighet. Flere av ministrene understreket betydningen av fortsatt støtte til små og mellomstore bedrifter. Det var bred enighet om at "cohesion policy support for the EUs strategic autonomy objectives should remain compatible with the policy`s core objective of supporting harmonious regional development across EU, with focus on specific needs of individual regions."