FN-flagget

FN-flagget
Foto: Wikimedia Commons

Klart for COP28 i Dubai

Av Tron Lande Andersen 29. november 2023

Det øverste styringsorganet for FNs rammekonvensjon om klimaendring - Partsmøtet (Conference of the Parties - COP) - holder i år sin samling, den 28. i rekken, i Dubai fra 30. november til 12. desember. Og mens nye kulderekorder settes rundt i Norge er norske politikere, næringslivsfolk, journalister, miljøvernere og andre reiseklare for enda en gang å høre at nå haster det med effektive tiltak for å stoppe den farlige, menneskeskapte globale oppvarmingen.

COP28 er ikke stedet for å komme med motforestillinger. Vitenskapen påstås å være nærmest entydig, selv om den slett ikke er det. Vitenskap skal finne ut hva som faktisk er riktig, og ikke baseres på hva noen måtte mene. Kritikk og diskusjon må alltid være velkommen. Men dette er snudd på hodet når det gjelder "klima". Her ser tro og overbevisning ut til å spille en stadig større rolle. I forkant av COP28 holdes et toppmøte om klimaendring mellom politikere og 28 ledere for trossamfunn. Pave Francis, som skulle ha deltatt på COP28, har nylig kritisert skeptikere.

Etter hvert har økonomiske interesser kommet til å spille en stadig større rolle i "klimakampen". Med global omlegging av energiproduksjon og -bruk etableres et enormt "grønt" marked. Politikere bidrar med subsidiering for å motivere næringslivet til investeringer, og markedsføring må i dag gi inntrykk av at hensynet til klima er vel ivaretatt.

For næringsliv som satser grønt ser lederlønninger og -avtaler ut til å være rause, uansett hvor godt fundert virksomheten er. Et eksempel er batteriselskapet Freyr, som nå har trappet ned i Mo i Rana. Her har en rekke ledere sikret seg høy lønn og lukrative sluttpakker.

Men uvitenskapelighet, moralisering og de økonomiske overføringene vil neppe stå i sentrum for norske mediers dekning av COP28. I år som tidligere vil de nok være mest opptatt av om man klarer å komme frem til en felles slutterklæring.