Stortinget

Stortinget
Foto: Wikimedia Commons

Ensidig EU-EØS redegjørelse for Stortinget

Av Tron Lande Andersen 24. november 2023

Utenriksministeren gir hvert halvår en redegjørelse for Stortinget om viktige EU- og EØS-saker. En bred oversikt med få overraskelser. Espen Bart Eide holdt sin første 14. november. Ryddig og velformulert gjennomgang av regjeringens politikk, men helt uten omtale eller drøfting av motforestillinger.

I følge Bart Eide er samarbeid og gjensidig tillit kjernen i Norges forhold til EU. Han vektla betydningen av dette for "klimakrisen", pandemien og krigen i Ukraina. Politikken som har vært og blir ført på disse områdene er langt fra så ukontroversiell som redegjørelsen gir inntrykk av.

Klima, grønn omstilling og Norges posisjon som energiprodusent ble som ventet gitt stor oppmerksomhet. Grønn Allianse, det politiske rammeverket som ble signert av statsminister Støre og EU-kommisjonens president i april, skal gi samarbeidet et ekstra løft. Et forbedret investeringsklima vil styrke satsningen på sol, batterier, hydrogen, karbonfangst og -lagring og vindkraft til havs. Hva dette vil kreve av subsidiering og økte utgifter for befolkningen ble ikke nevnt.

EUs Ren energi-pakke (4. energimarkedspakke) er under vurdering før den skal fremlegges for Stortinget. Konstitusjonelle hensyn skal ivaretas og norske interesser sikres fullt ut. Det er vel grunn til å tro at mye vil bli anbefalt vedtatt, Høyesteretts dom i Nei til EUs anke i ACER-søksmålet bidrar neppe til større forsiktighet.

Utenriksministeren mente at rettsstaten har vært, er eller kan bli under press i flere EU-land. Polen, Ungarn og Slovakia ble nevnt. Denne kritikken virker merkelig all den tid Norges regjering ikke respekterer Høyesteretts dom i Fosen-saken og dermed underminerer landet som rettsstat.

Ukraina vies stor oppmerksomhet. For å forsvare oss må vi stå sammen i Europa. Felles sanksjoner og Europeisk forsvarsindustri er viktig, og Norge er en tung aktør mht produksjon av ammunisjon. Intitiativ til fredsforhandlinger etterlyses imidlertid ikke.